Tuintips

Snoeien in mei

Groenblijvende hagen, zoals buxus, hulst, liguster en coniferen, kunnen in de meimaand prima gesnoeid worden. Het snoeien van deze hagen kan nog tot in augustus, maar nu zullen de jonge scheuten zich beter ontwikkelen. Doe dit wel bij voorkeur op een bewolkte dag, zo kunnen de snoeiwonden beter genezen.

Perkrozen en rozen op stam kunnen nu tot op 3 tot 5 ogen teruggesnoeid worden. Bij de klimrozen kunnen de zijtakjes op de gesteltakken kortgeknipt worden.

Kijk voordat je gaat snoeien de struiken even na. Er kunnen vogelnestjes in zitten.

Vijveronderhoud in mei

Vergeet de vissen niet. Vanaf nu moeten ze weer volop bijgevoerd worden. Zorg er echter wel voor dat al het voer opgegeten wordt. Beter een aantal keren achter elkaar kleine porties voeren, dan te veel in één keer.

Staat het moerasgedeelte langs de vijver nog leeg? Dan kun je nu de kattenstaart of lisdodde aanplanten. Deze beplanting geeft je vijver een mooiere uitstraling.

In de vijver zet de groei van de beplanting door. Let op of de filter nog voldoende water geeft en spoel eventueel de filtermaterialen om.

Basisbemesting

Nu de voorjaarsschoonmaak van de plantenborders achter de rug is, mag je denken aan de jaarlijkse basisbemesting. Om sierplanten en -struiken de hele zomer gezond en rijkbloeiend te houden, is het belangrijk om een meststof te kiezen met een hoog kalium- of potasgehalte (K) en een lager stikstof- (N) en fosforgehalte (P). Deze waarden worden op de verpakking weergegeven als NPK-gehalte. Kalium zorgt voor een rijke bloei en gezonde planten.

Smeltende sneeuw

Let in de winter op het smelten van de sneeuw: op de plaatsen waar de sneeuw het eerst weg is, zullen mediterrane of warmte minnende planten goed gedijen.

Houtas

Zeef de as van de haard of de houtkachel en spreid ze uit tussen sierplanten en in de moestuin. Zulke assen zijn erg rijk aan mineralen (magnesium, zink, kalk en koper).

Tuinverlichting

Tuinverlichting geeft prachtige effecten. Makkelijk en betaalbaar zijn enkele draadloze tuinspots die werken op zonnebatterijen. Ze laden zichzelf op en u kunt ze programmeren en (ver)plaatsen waar u wilt.

Terug naar de homepage >>